רב סוכרים


רב סוכרים

מולקולות של רב סוכר הן מולקולות המכילות יותר מ- 2 חד סוכרים הקשורים אחד לשני בקשר גליקוזידי.

בדרך כלל כאשר מדובר במולקולה המכילה בין 3 ל- 10 חד סוכרים נקראת המולקולה אוליגו סוכר ומעבר לכך רב סוכר.

ישנם שני סוגי רב סוכרים שנדון עליהם בפרק הזה:

  1. רב סוכר המשמש כחומר לתשמורת מזון/ רב סוכר אגירתי.
  2. רב סוכר המשמש כחומר מבנה.

רב סוכרים המשמשים כחומרים לאגירת מזון הם רב סוכרים שהגוף מנצל אותם לשם הספקת אנרגיה. אלה מולקולות שהגוף יודע לפרק אותן על ידי פירוק הקשר הגליקוזידי שבין החד סוכרים המרכיבים אותן.

שני רב סוכרים שעלינו להכיר שיכולים לשמש כרב סוכרים המתאימים לתשמורת מזון הם :
עמילן וגליקוגן

עמילן :

עמילן הוא רב סוכר המורכב מכ- 3000 יחידות של חד סוכר של גלוקוז הקשורות אחת לשנייה בקשר גליקוזידי בתבנית של (1-4) α.

העמילן משמש כחומר לאגירת מזון בצמחים .

למעשה קיימות לעמילן שתי צורות: עמילופקטין ועמילוז שמה שמבדיל ביניהן הוא שעמילופקטין מכילה יחידות של גלוקוז הקשורות בקשר גליקוזידי (4 – 1) α עם הסתעפות של קשרים גליקוזידיים בתבנית של (6 – 1) α.

העמילוז מכיל יחידות של גלוקוז הקשורות בתבנית (4 – 1) α ללא סיעופים .

מולקולות העמילן יוצרות עקב מבנה הקישור של היחידות אחת לשנייה מבנה סלילי כמו של קנה במבוק חלול באמצע.

בגוף האדם קיימים אנזימים שיודעים לפרק את הקשר הגליקוזידי שקיים במולקולת העמילן.

הגליקוגן

המשך התוכן בעמוד זה למנויים בלבד

אם הינך מנוי/ה אנא הכנס שם משתמש וסיסמא!

לרכישת מנוי לחץ כאן