דו סוכרים   עודכן לאחרונה!


דו סוכרים

דו סוכרים הם מולקולות בהם שני חד סוכרים הגיבו ביניהם ונוצרה מולקולת דו סוכר.

תהליך התגובה שבו שתי מולקולות חד סוכר מגיבות ביניהם ונוצר הדו סוכר הוא סוג של תהליך הקרוי תגובת דחיסה.

תגובת דחיסה הוא תהליך שבו 2 מולקולות מגיבות תוך יצירת מולקולה גדולה יותר (במספר האטומים / מסה), תוך כדי שחרור (יציאת) מולקולות קטנות. בדרך כלל אלא תהיינה מולקולות מים.

מנגנון התהליך מורכב ולא נלמד את מנגנון התהליך, רק נלמד להכיר את המגיבים ובקצרה מה משתחרר מהם ואת התוצר המתקבל.

הקשר הנוצר בין שני החד סוכרים קרוי קשר גליקוזידי (ולמעשה הוא סוג של קשר אתרי -O- ).

הקבוצות המעורבות ביצירת קשר זה הם הקבוצות הכהליות/ הידרוקסיליות ( OH) .

נתאר ראשית דוגמא פשוטה המדמה 2 מולקולות כהל שמגיבות אחת עם השניה :

דו סוכרים 2 מולקולות כהל

הקבוצות R1 ו- R2 מייצגות את החלקים הפחמימניים במולקולות הכוהל.

ניתן לראות (מסומן באדום) מהם החלקים שיוצאים מכל אחד ממולקולות הכהל. ביחד יוצרים את מולקולות המים (OH ממולקולה אחת ו- H מהמולקולה השנייה).

למעשה התהליך/ המנגנון יותר מורכב אבל לא נפרט עליו כאן הוא לא חלק מתוכנית הלימודים.

כפי ששמתם לב התהליך יכול גם להתרחש בכיוון ההפוך, דהיינו ניתן לפרק את הקשר האתרי שנוצר לתהליך הפירוק קוראים הידרוליזה.

כעת בואו נראה איך זה קורה בין שתי יחידות של חד סוכר.
אם ניקח למשל 2 מולקולות של החד סוכר גלוקוז.

דו סוכרים - גלוקוז

המשך התוכן בעמוד זה למנויים (חודשי/שנתי) בלבד

אם הינך מנוי/ה אנא הכנס שם משתמש וסיסמא!

אם אין ברשותך מנוי אנא בדוק/בדקי את תוכניות מנויים